175. Lärpeng – 357/365

Larpeng

En väldigt spännande del av resan, och en huvudingrediens, var Nebra Sky disc. Skivan av brons med guldinläggningar hittades vid byn/staden Nebra 2012 och sedan dess har man byggt upp ett utställningsmuseum som berättar allt om himmelsskivan (Himmelsscheibe på tyska). Den ändrade nämligen vår syn på bronsåldersmänniskan. Tidigare visste vi inte de intresserade sig för himlen och dessutom kunde tyda den. Skivan, som väger nära 6 kilo visar fullmåne, månskära, stjärnbilden plejaderna och ytterligare ett trettiotal stjärnor. an använde skivan för att tyda årstiderna gentemot stjärnbilderna. När nymånen står precis under plejaderna på himlen är det dags att så, och när fullmånen står på samma plats, med resten av stjärnorna i rätt läge, är det dags att skörda. De hade också räknat ut att ”kalendern” behövde justeras vart tredje år, då antalet månvarv inte stämmer exakt med jordens 365 dagarsvarv runt sin egen axel. (ja, just att jorden roterar kanske de inte hade kommit på, men de förstod verkligen himlavalvets rörelser). Skivan betraktades som ett heligt föremål och kunskapen gick i arv från en generation till nästa. Den användes i 400-500 år, sedan begravdes den med hedersbetygelser. Ja vi lärde oss verkligen mycket om denna ”peng” – en riktig lärpeng 🙂

Trakten kring Nebra och Halle var välbebodda på bronsåldern, då de två floderna och den frodiga dalgången gav ypperliga levnadsförhållanden. Människan vandrade upp från Afrika till Europa och vistades i denna del av Tyskland redan för 24 000 år sedan. Även lejon och elefanter vandrade upp – antagligen följde människan dem – och vi fick lära oss mycket om människornas levnadsvanor och hur de lyckades jaga och döda de 4,5 meter höga elefanterna. Ja, vi räckte dem bara till halva låret på den tiden! Neandertalare, homos erectus och homo sapiens vandrade upp. I början parade sig neandertalare och homo erectus, men bara ettusen år senare hade det upphört. Det har dna från utgrävningar visat. När istiden närmade sig svängde klimatet tätare, kanske med några hundra års mellanrum istället för flera tusen års, och det gällde att kunna anpassa sig till de nya förhållandena. Man tror att homo sapiens överlevde tack vare sin uppfinningsrikedom, medan neandertalarna dog ut för att de inte klarade snabb anpassning lika väl. Har ni vägarna till sydöstra Tyskland och dess vindistrikt finns ett väldigt bra Bronsåldersmuseum i Halle (länsmuséet). Muséet är pedagogiskt med modernt utställningssätt och faktiskt riktigt kul. Där finns också en suverän engelskspåkig guide! På länken hittar du en engelskspråkig film om muséet – elefanten visas och museumet presenteras bra. Tyvärr är det fotoförbud inne på muséet.

Just nu planerar muséet en kommande utställning om Gustav II Adolf och allt han gjorde för trakten. Han finns t.ex. avbildad i en av Leipzigs kyrkor, St Thomaskyrkan, där J.S. Bach grav finns. Slaget vid Lützen stod bara någon mil bort från Halle.  Jag minns inte om utställningen kommer 2015 eller 2016 men den annonseras garanterat på hemsidan när det är dags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.