21 tankar kring ”Bromsspår 39/365 (tema 30)

  1. Med lång slutartid och stativ så blir det så här. 🙂 Tror något darrade till lite efter jag satte skärpepunkten och slog om objektivet till manuell, för lyktstolpen är inte riktigt så skarp som jag ville ha den.

 1. Härlig tolkning till temat och en fin bild. Det är så roligt att experimentera med slutartider. Jag har funderat på att köpa en fjärrkontroll till kameran för att få kameran 100% stilla när jag fotar med stativ. I väntan på att köpa det brukar jag använda självutlösaren för att slippa röra kameran precis i ”klick-ögonblicket”.

  1. Tack Kerstin! Ja, så gör jag med, självutlösaren. Och så ställer jag om objektivet till manuell istället för att den ska söka fokus vid varje exponering. Men jag börjar undra om objektivet kanske rör sig en aning för varje exponering för ibland blir det suddigt en bit in i serien. (fotar ju i kuling ibland). Har du upplevt något liknande?

   1. Inget jag direkt reflekterat över men det kanske beror på att jag ofta brukar flytta kameran och ändra vinkel efter taget foto. Men jag ska testa och se hur det blir för mej.

 2. Kul bild, jag gillar bulb läget. Gillar de kortare ljusspåren. Jag har oftast haft långa. Roligare så här. Jag har samma tanke att tolka detta tema på. Men provade nu förra veckan . Blir inget bra med snön. Det blir för ljust. Dessutom skymmer snön bilens lyktor delvis. Får bli i oktober….

  1. Tack. Snön ja, det har du nog rätt i, det kan bli ljust. Hade jag inte tänkt på. Oktober låter lååångt bort. Här nere har vi ju mörka nätter rätt länge till i vår 🙂

 3. Fräckt foto 🙂 Tycker du det var lagom med 2,2 sek slutartid för detta ändamålet? Har försökt fota liknande motiv förut men aldrig riktigt lyckats.

  1. Hej Linnéa. Ja, jag tycker tiden funkar fint. Du kan ju ha längre tid också, särskilt om du fotar bilarnas röda lyktor utan att de ska trycka på bromsen. 10 sek funkar säkert också. Jag gör det nog lätt för mig. Jag ställer in bländaren där jag vill ha den och ”trycker på knappen” och så får kameran bestämma tiden själv. Dvs när jag tryckt tar kameran bilden så länge som behövs för att att få in rätt mängd ljus. Då slipper jag gissa. 🙂 Det krångliga för detta foto var att hinna fånga bromsljuset, för de tryckte ju bara på bromsen en kort bit före rödljuset.
   Efter att jag ställt in skärpan ställer jag om objektivet till manuell fokus (utan att ändra på skärpan!) så kameran inte behöver leta fokus vid varje exponering.

 4. Läckert! Jag hade också tänkt på denna lösning, men det är som sagt för ljust med snö än. Kanske hittar nåt annat när snön smälter och någon busar med sina utslitna vinterdäck innan bytet… 🙂

  1. Tack Hasse. Nu förvånade du mig faktiskt, jag trodde du redan fotat så. Klart du ska prova, det är skoj. En lek med linjer och stadsvyer … ut och testa 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.