Close-up 280/365 (tema 41)

snäcksnigel

25 april i år tog jag min första bild med macro-objektiv. Här ser ni varför det gav mersmak 🙂  Att jag lyckades extra bra med dessa första bilder märkte jag senare, klart svårt att pricka rätt med skärpan när man fotar t.ex. blommor med macro!

 

13 tankar kring ”Close-up 280/365 (tema 41)

 1. Läcker bild med den glänsande snigelkroppen och det glänsande gula skalet. Har själv inget macro-objektiv, men har funderat på det 🙂 Vilket har du?

  1. Det här var ett låneobjektiv. Canon 60 mm. Nog luxury. Men många väljer canons 100 mm, den är populär. Särskilt bland de m fullformat. Då fungerar obj som vanligt obj också, tex för porträtt. 100-an har lite längre närgräns men det rikligt positiva är att du kan stå lite längre ifrån och ändå få en närbild. Särskilt positivt när du vill fotografera insekter och fjärilar, som ju kan flyga iväg om du kommer för nära. Då rekommenderar fotohandlare 100:an.

 2. Snyggt med det mycket korta skärpedjupet! Härligt att komma så nära och att få till en superskärpa på ett litet område! Läckert!
  Har inte heller något macro men känner att jag behöver…..

  1. Ja det är roligt. Sen sätter du fingret på macrots ”själ” och svårighet: att få rätt skärpedjup och om skärpan är kort – att få den att hamna där man vill 🙂 Bländarvalet påverkar mkt. Och med macrot blir man rätt bra på att åla framåt och bakåt på marken, hihi.

 3. Håller med om att det är svårt att pricka rätt med skärpan med macro men här blev det verkligen mitt i prick. Fint med det glänsande gula skalet i det mörka.

   1. Jag har ett Close-Up filter med styrkan +10 som skruvas på objektivet, precis som andra filter. Finns att köpa med olika diametrar beroende på vilket objektiv man har. Det är ett billigt alternativ till ett macroobjektiv, det jag har kostade runt hundringen. Nackdelen är att man måste nära sitt fotoobjekt så det är inget man fotar fjärilar med direkt. Jag använder filtret på mitt 18-105mm objektiv och jag märker att när jag använder 105mm så blir bilden mer suddig i ytterkant. Tycker inte att det gör så mycket, det kan beskäras bort eller ses som en lite kul effekt. Jag har ingen erfarenhet av de övriga styrkorna på filtrerna men som sagt så är det ett billigt alternativ! Hittade några olika filter på: http://www.kamda.se/close-up-filter

  1. Ja, verkligheten är likadan hos mig. Jag har precis köpt ett Canon 24-105 4.0 så macron får vänta. Har börjat använda objektivet och jag är så nöjd. Det har stabilisator också, så det gör stor skillnad jämfört med min zoom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.