Stjärnkväll 79/365 (eget tema 5)

Stångehuvud stjärnkväll

I november hade Lysekils fotoklubb ett föredrag om stjärnfotografering, med Pär Ohlson som ciceron. Igår var det äntligen perfekta förhållanden och dags för steg 2 = utefotograferingen. Steg 3 blir sedan den viktiga efterbearbetningen för att få fram detta resultat. Platsen är Stångehuvud för det är vår ljusfriaste plats, riktningen är västsydväst och ”månen” i bild är Venus! Månen gick ner kl 19 och månfritt är en förutsättning för att få bra stjärnbilder. Jag skriver mer i ett inlägg på fotosnack. Det var nästan vindstilla igår kväll så med tre lager kläder och vindtäta byxor frös jag ingenting. Fotot är taget av mig vid 21-tiden, men med Pärs kamera, som är betydligt vassare än min … inbyggt vattenpass t. ex.! Det är mitt stativ i förgrunden och Annie mitt i bild. Jag syns som en skugga längst till höger – jag var framme och startade displayen på min kamera. .

Fotot: Iso 5000, f 2,8, 16 mm med fullformatare, 30 sek. Rekommenderade inställningar om ni ska ut: Max iso (6400), max bländare, max brännvidd som dina objektiv har (avgör hur mkt av himlen du får med), ställ in skärpan på evighet med din autofokus och ställ sedan över till manuell fokus, stäng av vibrationsdämpare och brusreducering, fota med raw, använd stativ, använd tider 15-30 sekunder för att få skarpa stjärnor istället för streck-stjärnor. Jag har max iso 1600 på min kamera så den får med mkt färre stjärnor på den korta slutartiden. Prova lite olika iso – ju lägre iso desto mindre ”kornigt”, men räkna med en hög iso för att få med många stjärnor. För att få bilden så här krävs bildredigering av raw-bilden, dvs att man drar i lite olika reglage.

19 tankar kring ”Stjärnkväll 79/365 (eget tema 5)

  1. Superhäftig bild. Va glad jag blir att du har har gett till tips hur man fotar stjärnor. Jag blir så sugen att fota nån stjärnklar kväll. Är hela omgivningen kolsvart när fotot är taget?

    1. Tack. Ja, vid 21tiden var det svart. Det lila på himlen och ljusa på berget är från den långa slutartiden, isotalet och att någon lyser lite på berget. Vi har letat upp platsen med minst ljusförorening nära stan. Men det finns ljus ändå, från fyrar och omkringliggande orter. För att slippa röda prickar i stora delar av bilden behöver du leta upp en riktigt mörk plats. Och ta med pannlampa som gånghjälp.

  2. Åh så underbart fint! Går ju att ana en del stjärnbilder till och med!

    Och visst – det är ju ett svart får också! Det har jag inte själv sett.
    Tack för det underbara fotot med slädhundarna! Ja, små stövlar hade varit bra många dagar när det förut var så slaskigt.

    1. Tack Jannike. De små stövlarna för hundar har jag faktiskt sett på ngn enstaka hund här i Lysekil också. Snällt för att slippa vinterns salt och grus, det blir mer sånt än snö här hos oss.

  3. Så häftig bild! Superskärpa och en mångfald av stjärnor! Fantastiskt också att man ser rörelsen på vattnet…. Bilden platsar även under temat kanon!

  4. Fantastisk bild! Underbar stjärnhimmel och så ”mjuka” klippor. Gillar också att det finns aktivitet i bilden 🙂

    1. Ja, Pärs kamera är en värstingkamera, så det blir verkligen fina stjärnbilder med den.

  5. Så otroligt fin bild, snyggt jobbat! Riktigt fint ljus i beckmörkret och jag gillar också att det är lite liv och rörelse i bilden. Jag blir verkligen sugen på att fota en stjärnhimmel jag med, särskilt efter att du delat med dig av tips för inställningar och ljusförhållanden. 1000 tack för det! Man vet aldrig vad som dyker upp här på bloggarna i framtiden. 🙂

  6. Jättefin bild. Och tack för lektionen, har aldrig försökt mig på att foto stjärnor men blev riktigt sugen. Snygg redigering. Vad har du använt för program?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.