22 tankar kring ”273. Se men inte röra 51/365

  1. De är väldigt vackra, särskilt när man dyker oxh ser dem röra sig fritt. Lurigt nog känner de av dykarna och simmar mot oss. När man simmar på en tråd med läppen känns det kan jag lova!

 1. Vilket fantastiskt foto du fick både på det gröna vattnet och den färggranna, vackra maneten. Ja, vacker för att den är så speciell, en levande organism som inte heller jag gärna skulle vilja röra.

  1. Tack Anita! Jag är lite förtjust i maneter – jag tycker de är vackra. Förresten; när jag dök i okt/november låg det många döende maneter på några meters djup och böljade med i vågorna. Det såg ut som en vacker balett. Så det stämmer nog att de inte brukar finnas/vara vanliga på vintern!

  1. Tack! Vintermanet är nog ovanligt. Kanske var det färjans virvlar som fick upp den till ytan.

 2. Ja, jag blev också förvånad att de förekommer vintertid. På wikipedia står det att i Bohuslän kan de uppträda i stort antal redan i slutet av maj, längs Hallandskusten kring midsommar och i Öresund från en bit in i juli. Detta skulle alltså vara ett ovanligt tidigt exemplar.

  1. Intressant info. Ja de brukar ju komma som mini på våren och sedan växa sig stora. Men det har ju varit en mild vinter fram tills jag fotade denna i början av februari och Gullmaren är djup – de drar sig djupare för att hålla värmen på vintern kan jag tro. På sommaren går de djupare när det blir varm sommar, så de gillar svalt vatten. Men detta är nog första gången jag sett en brännmanet på vintern.

  1. Tack Lea, det var fint tänkt! Ja vattnet är väldigt grönt vissa dagar, och när man dyker upplevs våra vatten gröna ( jämfört med tropiska, blå vatten).

  1. Tack Maria! Grönt och rött är komplementfärger så det blir extra fint tillsammans 🙂

  1. Men oj! Trots att du seglat osv.? Elller menar du vintermanet? De är väldigt vackra och de gör nytta med

  1. Man kan vara nära, bara man har manetens huvud intill sig, och inte sidan med alla bränntrådarna. Ja, de svider allt. Tack! Låter som du bor långt bort/upp fr västkusten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.